Ledverlichting is modern en zorgt voor een leuke sfeer in huis. Echter zijn er nog meer voordelen van ledverlichting. Zo is het ook een stukje energiezuiniger dan de traditionele gloeilamp. Niet voor niets worden deze lampen ineens erg veel verkocht. Wat zijn de voordelen van ledverlichting? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is ledverlichting?

Led staat voor 'lighting emitting diode'. Het is daarmee een elektronisch onderdeel dat licht afgeeft als er stroom doorheen gaat. Alhoewel gloeilampen op eenzelfde manier licht geven worden deze, in tegen stelling tot ledverlichting, wel heet. Ledlampen worden daarentegen dus niet heet en er gaat hierdoor ook minder energie verloren aan warmte. Er zijn echter nog meer voordelen. Daarover lees je hieronder meer.

Wat zijn de voordelen van ledverlichting?

Ledverlichting kent meerdere voordelen ten opzichte van traditionele verlichting, zoals gloeilampen. Hieronder lees je over de voordelen.

Ledverlichting is zuiniger dan de traditionele gloeilamp

Ledlampen zijn nu eenmaal veel zuiniger dan traditionele gloeilampen. Je kunt tot wel 90 procent besparen als je gebruikmaakt van een ledlamp. Als je overal in huis ledlampen hebt hangen in plaats van gloeilampen kan je dus flink besparen op je energierekening.

Tip: je kunt ook besparen door te kiezen voor een vast energiecontract bij je energieleverancier. Hier kan je energie vergelijken en energieleveranciers beoordelen op hun reviews.

Ledverlichting is verkrijgbaar in warme kleuren

De meeste mensen denken dat ledverlichting erg saai is en dat het beschikbaar is in enkel de witte kleur. Dat is echter niet waar. Er zijn talloze andere varianten die je kunt kopen. Zo kan je kiezen voor warm wit, extra warm wit of je kunt kiezen voor de lampen van Philips Hue. Dat is nog maar slechts een voorbeeld. Er zijn ook nog andere aanbieders die deze type lampen aanbieden.

Ledverlichting gaat zo'n tien jaar mee

Ledverlichting gaat in de regel ook veel langer mee dan traditionele gloeilampen. Dat leggen we uit aan de hand van een vergelijking. Een gloeilamp gaat circa 1.000 uur mee, een halogeenlamp zo'n 3.000 uur en een spaarlamp tussen de 5.000 en 10.000 uur. Nu ben je ongetwijfeld benieuwd geraakt naar de ledverlichting zelf. Deze gaat gemiddeld 20.000 uur mee. Dat is een ontzettend behoorlijke periode: maar liefst 20 keer zo lang als een gloeilamp. Investeren in ledlampen verdien je hierdoor ook snel weer terug.

Ledlampen worden niet heet

In tegenstelling tot gloei- en halogeenlampen worden ledlampen niet heet. Ledverlichting is zodoende minder brandgevaarlijk en dat is natuurlijk altijd een prettig idee.

Keuze uit talloze vormen en maten

Ledverlichting is er in talloze vormen en maten. Waar je ook een lamp wilt plaatsen, met het grote aanbod aan vormen en maten vind je altijd wel een geschikte lamp. Dat maakt het ook geschikt voor vrijwel alle ruimtes in huis: van de woonkamer tot je slaapkamer tot het toilet.

Ledverlichting bevat geen gevaarlijke stoffen

Spaarlampen dien je bij het chemisch afval te stoppen wanneer deze defect zijn. Hier zitten dus gevaarlijke stoffen in. Dat geldt niet voor ledverlichting. Deze lampen zijn ook op dit gebied dus een stukje veiliger. Je kunt een defecte ledlamp dus gewoon weggooien in de vuilnisbak.

Ledlampen zijn eveneens geschikt voor buiten

Wil je buiten graag verlichting plaatsen? Ook dan is ledverlichting een goede keuze. Zorg er dan wel voor dat je kiest voor een waterdichte lamp. Er zijn speciale varianten voor buiten. Je kunt deze waterdichte ledlampen zelfs in een vijver plaatsen.

Ledlampen werken direct op volle sterkte

Als laatste voordeel in dit lijstje is dat ledlampen ook direct op volle sterkte werken. Dat is dan nog weer een belangrijk voordeel van ledverlichting. Je hoeft niet eerst te wachten voordat deze volledig brandt.

Zijn er naast voordelen ook nadelen van ledverlichting?

Zoals je kunt lezen heeft ledverlichting ontzettend veel voordelen. Echter zijn er ook heus wel een aantal nadelen te vinden voor dit type verlichting. Ledverlichting is bijvoorbeeld nu eenmaal duur in aanschaf. Gelukkig is het niet echt een nadeel, want zoals je hierboven hebt kunnen lezen gaan deze lampen ook veel langer mee. Het verdient zichzelf dus wel weer terug.

Een ander nadeel is dat ledlampen speciale dimmers nodig hebben als je dit wilt dempen. De stroom van standaard dimmers is te onregelmatig voor de gevoelige elektronica in ledverlichting. Verder kan ledverlichting niet goed tegen warmte. De betere ledverlichting beschikt daarom over ingebouwde koeling om warmte af te kunnen voeren. Dat maakt de lampen echter wel duurder.

De terugverdientijd van ledverlichting

Het is lastig om te vertellen wanneer ledverlichting zichzelf terugverdient. Dat is namelijk weer afhankelijk van meerdere factoren. Zo moet je rekening houden met de branduren en de aanschafkosten. Gemiddeld verdienen deze lampen zich terug na 2.000 uur branden. Hoe vaak je een lamp aan hebt verschild natuurlijk per ruimte.

Gaat ledverlichting lang mee?

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen in dit artikel gaat ledverlichting behoorlijk lang mee. Deze hebben zo'n 20.000 tot 30.000 branduren. Dat is veel meer dan de traditionele gloeilamp. Je hoeft dus minder vaak een lamp te vervangen en de energiekosten zijn lager. Dat is dus een win-winsituatie.

Waar kan je ledverlichting gebruiken in huis?

Je kunt ledverlichting in principe overal gebruiken in huis. Deze kan je in de woonkamer hangen, maar ook in de badkamer. Ook kan je het in de tuin plaatsen of zelfs in de vijver. Ook openbare straatverlichting bestaat uit ledverlichting. Publieke ruimtes worden tegenwoordig ook allemaal verlicht met behulp van deze ledlampen.

Slimme ledverlichting

Ledverlichting is van zichzelf niet slim, maar wel zijn er steeds meer slimme lampen te koop. Slimme lampen kan je van afstand bedienen en zijn in ieder willekeurige kleur in te stellen. Steeds meer mensen kiezen voor deze slimme variant. Ook dit is energiezuinig. Philips Hue is misschien wel het bekendste voorbeeld van slimme ledverlichting.

Bekijk ook slimme ledverlichting

Wil je graag weten welke aanbieders allemaal ledverlichting aanbieden? Bekijk dan de reviews op deze website. Onder andere bol.com heeft een ruim assortiment met ledlampen en toebehoren. Er zijn echter nog meer aanbieders waar je terecht kunt. Door reviews en prijzen te vergelijken via deze website kan je gemakkelijk en snel een keuze maken.