Je hebt ontzettend veel keuze uit verschillende wijnen. Hoe herken je een goede wijn? Hoe weet je of je deze nu echt lekker vindt? Er is volop keuze, dus je kunt dan maar beter een goede keuze maken. Te veel om te kiezen? Je kunt de keuze vergemakkelijken door te kijken naar herkomst en kwaliteit. Het kiezen van een wijn is én blijft wel een moeilijke aangelegenheid als je de wijn nog niet geproefd hebt. Je kunt echter op meerdere punten letten. Ben jij al benieuwd? Lees dan dit artikel en herken een goede wijn!

Hoe herken je een goede wijn: de fles

Aan de fles kan je in principe al herkennen wat voor type wijn het is. Zo kan je onder andere letten op de donkerheid van de fles, het gewicht van de fles, de onderkant en de kurk. Hieronder volgt een overzicht.

De kleur van de fles

Betreft het een donker glas? Dan is hoogstwaarschijnlijk een bewaarwijn. Bewaarwijnen zijn in de regel rijker van smaak. Doorzichtige flessen zijn vaak fruitige en verfrissende wijnen die direct opgedronken dienen te worden.

Het gewicht van de fles

Sta je in de winkel? Dan kan je het glas ook aanvoelen. Goedkopere wijnen zitten in de regel ook in goedkopere flessen van dunner glas. Dit heeft onder andere te maken met de transportkosten. Duurdere wijnen zitten gewoonlijk ook in zwaardere flessen. Overigens worden champagnes en mousserende wijnen altijd in stevige flessen gebotteld. Er zit immers veel druk op deze dranken.

De onderkant van de fles

Flessen wijn die jong gedronken moeten worden hebben geen holle onderkant nodig. Een diepe onderkant is nuttig voor bewaarwijnen in verband met het depot (bezinksel). Echter worden regelmatig flessen voorzien van een diepe bodem. Dit heeft geen functie, maar heeft ethische reden. In het geval van een diepe ziel kan je vermoeden dat de wijn ook meer waard is. Op webshops is het niet altijd terug te zien of een wijn een diepe onderkant heeft, maar in de winkel kan je dit natuurlijk wel altijd zien.

De kurk van de fles

Tot slot kan je ook nog naar de kurk van de fles kijken. Betreft het een echte kurk of een namaakkurk? Of is er misschien wel een schroefdop aanwezig? Wijnen die rijpen in een fles hebben in de regel een natuurlijke kurk. Wijnen die niet hoeven te rijpen in een fles hebben vaak een schroefdop of een nep kurk. Het voordeel is wel dat je dan minder kans hebt op een kurksmaak in de wijn.

Uiteindelijk zal de wijnboer keuzes maken in deze vier opties wat betreft de fles. Als je dit weet kan je ook gemakkelijk herkennen wat een goede wijn is. De fles zelf zegt dus al ontzettend veel over de wijn.

Hoe herken je een goede wijn: het etiket

Hoe herken je een goede wijn? Uiteraard kan je ook veel informatie terugvinden op het etiket. Hierop staat onder andere omschreven welke druivensoorten er zijn gebruikt. Dat geeft informatie over de kwaliteit van een wijn. Je moet deze druivensoorten dan natuurlijk nog wel kennen. Alleen in Frankrijk zijn er al meer dan 400 verschillende aanduidingen. Dus als leek is het misschien lastig om daarover te oordelen.

Alcoholpercentage

Op het etiket kan je ook terugvinden wat het alcoholpercentage is. In de regel geldt, vooral bij rode wijnen: hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe zwaarder de wijn ook is. Dat is dus ook iets waar je op kunt letten. Vind je een zware wijn lekker? Of kies je liever voor een lichtere variant?

Sober etiket?

Staat er maar weinig informatie op het etiket? En is er weinig vormgeving? Dan kan dat ook iets zeggen over een wijn. Dat hoeft echter niet, want soms maakt een wijnboer het etiket ook zelf. Niet alle wijnboeren zijn even sterk in marketing.

Wie heeft de wijn gemaakt?

Je kunt er ook nog op letten wie de wijn gemaakt heeft. De kleine wijnboer verbouwt zelf de druiven, maakt de wijn en bottelt deze vervolgens zelf. Het gehele proces wordt voltooid door de wijnboer, zonder tussenhandelaren. Wijnhandelaren kopen daarentegen alles in. Hier gaat het om grotere hoeveelheden.

Bij huiswijnen komen er soms volledige tankwagens naar Nederland. De wijn van meerdere wijnboeren kan worden gemengd. Dat laat zien dat de kwaliteit van de wijn niet voorop staat. Goedkopere huiswijnen zijn daarom ook vaak verschillend van smaak in bepaalde periodes.

Garantie voor kwaliteit?

Is er iemand die garant staat voor de kwaliteit van de wijn? Is alles netjes te traceren en staat erop waar het vandaan komt? Dan kan je het vaak wel proberen. Een webshop zoals Wijnvoordeel heeft bijvoorbeeld een kwaliteitsgarantie. Is de wijn niet lekker? Dan kan je deze retourneren ondanks dat deze dus geopend is.

Hoe herken je een goede wijn: de prijs

Een goede wijn herkennen? De prijs zegt natuurlijk ook veel over een bepaalde wijn. Het zegt iets over de kwaliteit, de reputatie en de schaarste. Echter zegt het niet direct iets over de smaak. Iedereen heeft immers zijn of haar eigen smaak én budget.

Vanwaar de prijsverschillen tussen wijnen?

Wijnen kunnen uit dezelfde regio komen, maar toch kan er een flink prijsverschil optreden. Een wijnboer kan verschillende berekeningen toepassen op zijn wijn. Er wordt weleens gerekend in het rendement per hectare. Daarnaast is het productieproces ook een belangrijke factor. Wordt het handmatig geoogst of met een machine? Werkt een wijnboer op een biologische wijze of doet de wijnboer dit niet? Ook het aantal druiven per wijnrank speelt een rol in de prijs van de wijn. In Nederland volgen er vervolgens nog accijns en btw. Ook de supermarkt of wijnhandelaar moet nog verdienen aan de wijn. De wijnboer krijgt dus maar een klein percentage van de verkoopprijs zoals jij en ik die kopen in de winkel of via een webshop.

Hoe herken je een goede wijn: dit is de conclusie

Hoe herken je een goede wijn? Zoals je hebt kunnen lezen is het afhankelijk van meerdere factoren. Ondanks dat je een beeld kunt vormen van een wijn heb je nog steeds geen garantie of het een goede wijn is. Daarom blijft proeven altijd de beste optie. Regelmatig worden er proeverijen georganiseerd. Ook bij de betere wijnwinkels kan je wijnen proeven in de winkel. Zoals eerder vermeld biedt Wijnvoordeel ook een kwaliteitsgarantie. Bij een restaurant of terras kan je vaak ook eerst even proeven.

Er zijn ook apps beschikbaar voor het herkennen van een goede wijn. Zo staan hier sterrenbeoordelingen van wijnen in. Dat kan ook handig zijn als referentie. Dan rest ons nog maar een ding voor dit artikel: geniet van de wijn en drink met mate!