Er zijn ontzettend veel webshops waar je producten kunt bestellen. Het merendeel van deze webwinkels zijn veilig, maar er zijn ook ontzettend veel webwinkels met een louche karakter. Hoe weet je nu of een website echt betrouwbaar is? Waar kan je op letten als je veilig producten wilt kopen via een webwinkel? In dit uitgebreide artikel vertellen wij jou daar graag meer over.

Veilig producten kopen begint bij jezelf

Natuurlijk is het van groot belang dat je goed oplet bij webshops zelf. Voordat je echter een bestelling plaatst is het van groot belang dat je eerst bij jezelf begint. Zorg er dus voor dat jouw eigen computer voorzien is van up-to-date software en kies voor een veilig wachtwoord. Ook goede beveiliging op je eigen website mag niet ontbreken. Zorg er daarnaast voor dat je altijd op een veilige verbinding zit. Dit zie je in je browser vaak door een slotje in de adresbalk.

Indien je een account aanmaakt op een onbekende webshop is het altijd raadzaam om een wachtwoord te gebruiken die je nog niet eerder hebt gebruikt. Kwaadwillende webshops kunnen anders met jouw e-mailadres en wachtwoord proberen andere accounts te kraken. Is het wachtwoord van jouw e-mailadres bijvoorbeeld gelijk aan het wachtwoord dat je bij een malafide webshop hebt ingevoerd? Dan kan je mogelijk gehackt worden. Dit gebeurt natuurlijk alleen bij malafide websites. 'Gewone' webshops kunnen jouw wachtwoorden niet inzien. Als je ergens een account aanmaakt kan je daarom gebruikmaken van gegeneerde wachtwoorden en deze opslaan in je wachtwoorden-cloud.

Regels voor webshop-houders

Als je veilig producten wilt kopen via een online omgeving is het belangrijk dat je kiest voor een goede webshop. Webshops dienen zich te houden aan diverse regels. Dat is namelijk vastgelegd in wet met betrekking tot 'koop op afstand'. Zo moet een webshop-houder verplicht op zijn website tonen wat de levertijden zijn, wat de garantievoorwaarden zijn en hoe je een product kunt retourneren.

Indien een webshop meent dat retourtjes niet aangenomen kunnen worden, omdat het bijvoorbeeld in de sale is, is het vaak al een scam. Een webshop moet namelijk ook een productretour in behandeling nemen als het een sale-product is. Webshops mogen retourproducten alleen weigeren als het een maatwerkproduct betreft of een hygiëneproduct (nadat deze geopend is). Dat kan bijvoorbeeld zijn een op maat gemaakte poster met jouw naam erop of een babyspeeltje dat gebruikt/geopend is. Voldoet een webshop al niet aan deze basisregels? Dan kan je hier waarschijnlijk niet veilig producten kopen.

Veilig producten kopen via een beveiligde verbinding

Betrouwbare webshops zorgen er altijd voor dat zij een beveiligde verbinding hebben. Dit is te herkennen aan het slotje naast de website-URL in de browserbalk. Wel is het zo dat je dit gemakkelijk online kunt aanvragen. Ook fraudeurs hebben hierdoor vaak een SSL-certificaat. Je kunt je hier dus niet blind op staren. Het is in ieder geval niet raadzaam om een product te bestellen bij een website die niet beveiligd is. Ook al zou het dan geen malafide website zijn, derde partijen kunnen mogelijk jouw gegevens dan stelen. Staat er geen slotje? Koop dan niet.

Keurmerken

Diverse webshops beschikken over een keurmerk. Een webshop wordt alleen toegelaten bij een keurmerk indien zij voldoen aan de eisen van dat keurmerk. Daarmee belooft men een bepaalde service. Voorbeelden van keurmerken zijn Webwinkelkeur, Thuiswinkel Waarborg, Qshops, Betrouwbare Website, Webshop Keurmerk of Trusted Shops. Indien een webshop een van deze keurmerken toont op de website is het ook raadzaam om naar de website van het keurmerk te surfen. Zoek of het bedrijf daadwerkelijk tussen de leden staat. Op die manier kan je dubbelchecken of de webshop wel echt lid is.

Bekijk reviews van een webshop

Wil je graag veilig producten kopen via het internet? Dan is het natuurlijk ook van groot belang dat je nagaat welke reviews een webshop heeft. Uiteraard kan je hiervoor terecht op deze website. Daarvoor kan je gebruikmaken van de zoekfunctie op deze website. Je kunt reviews opzoeken van talloze webshops. In sommige gevallen zal je geen reviews terug kunnen vinden voor een bepaalde website. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een webwinkel net nieuw is en daarom nog geen reviews verzameld heeft. Uiteraard kan je ook nieuwe webshops toevoegen aan deze website aan jouw eigen ervaringen toevoegen. Daarmee kan je andere consumenten helpen.

Veilig producten kopen via een veilige betaalmethode

De meeste betrouwbare webwinkels bieden meerdere betaalmethodes aan. Als een webshop alleen betalen via iDEAL of bankoverschrijving aanbiedt betekent dat echter niet dat een webwinkel niet deugt. Met iDEAL betaal je via een beveiligde verbinding via jouw eigen bank. Echter kan je hiermee, meestal, niet achteraf betalen. Als je het product niet geleverd krijgt kan je wel een klacht indienen bij de betalingsprovider. Het is echter niet gezegd dat je je geld echt terugkrijgt. Als je betaalt met PayPal of creditcard geniet je wel standaard van aankoopbescherming. Via PayPal geniet je van aankoopbescherming en via creditcard kan je gebruikmaken van de chargebackregeling. Heb je geen product ontvangen? Dan kan je je geld laten terugstorten. Veel malafide webshops bieden zodoende ook geen betaling via PayPal of creditcard aan.

Contactgegevens die je kunt opzoeken voor veilig online producten kopen

Als je veilig producten wilt kopen op het internet is het van belang dat je weet met wie je zaken doet. Een webshop is verplicht om een aantal gegevens op de website te vermelden: een vestigingsadres, een bezoekadres, een e-mailadres, een telefoonnummer en de Kamer van Koophandel gegevens. Indien het KvK-nummer niet op de website vermeld staat betekent dit vaak dat de ondernemer iets te verbergen heeft. Je kunt daar dus beter geen zaken mee doen. Deze gegevens moeten direct duidelijk worden op de contactpagina.

Retourmogelijkheden

Ben je toch niet tevreden over je aankoop? Dan kan je je product terugsturen, tenzij het een maatwerkproduct is of wanneer het een geopend hygiëneproduct is. Webshops mogen jou geen kosten in rekening brengen. Zij moeten dus het volledige bedrag naar jou terugstorten. Wel mogen webshops aan jou vragen om de producten zelf te versturen. Deze kosten kunnen wel voor eigen rekening zijn. Dit dient in de algemene voorwaarden vermeld te staan. Controleer dit dan ook goed voordat je een bestelling plaatst.

Conflict?

Heb je een conflict met de website? Houdt het bedrijf zich niet aan de wet- en regelgeving? Dan kan je een klacht indienen bij de ACM (Autoriteit Consument en Markt). Het is niet gezegd dat je je geld terugkrijgt, maar hoe meer meldingen er komen hoe sneller de ACM ingrijpt. Als je slachtoffer bent van internetoplichting kan je ook aangifte doen bij de politie.